Pouzdanost

O prepoznatljivom brendu prehrambene industrije Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo, njihovim vrijednostima, inovativnosti u radu, važnosti povjerenja u poslovnom svijetu te učešću u projektu “Pouzdanost 2023/24” u ulozi partnera razgovarali smo s Ivanom Mihaljevićem, direktorom Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo.

Kako je sve počelo? Kako se rodila ideja za nastanak Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo?

Mesni namaz Argeta delikatesa počeo se proizvoditi u Izoli 1957. godine, no Atlantic Argeta Hadžići je prva konzerva Argeta kokošje paštete s proizvodne trake sišla 4. oktobra 2006. Do kraja te godine proizvedeno je 72.000 jedinica. U idućoj godini već 26 miliona doza za tržište BiH, Hrvatske, Srbije i Kosova. U 2008. godini uvedene su dvije smjene, a proizvodnja je porasla na 39 miliona doza. Vlasništvom Atlantic Grupe u 2010. godini nova investicija omogućila je proizvodnju manjih pakiranja (45 g i 27 g) i Argeta BiH počela je opskrbljivati više tržišta. Investicija od 26 miliona eura 2006. godine omogućila je pokretanje proizvodnje u novoj, najsavremenijoj tvornici u Atlantic Argeta u Hadžićima.

Trenutno upošljavamo oko 110 radnika u proizvodnji u fabrici sa tendencijom širenja. Atlantic Argeta Sarajevo znači  sigurna radna mjesta za stanovnike Bosne i Hercegovine i mogućnost razvoja  lokalnih stručnjaka.

Kako posmatrate i kako pristupate konkurenciji? Da li je vidite kao nešto zdravo ili nešto što vam otežava rad na tržištu? Da li za Vas konkurencija uopšte postoji?

Argeta je brend br. 1 među mesnim i ribljim paštetama u Evropi* i u Bosni i Hercegovini, a ta pozicija se gradila prvenstveno kvalitetom. Mi imamo veliku bazu lojalnih potrošača ali kao lider imamo također i obavezu stalno iznova smišljati i donositi nove okuse kako bi zadovoljili različite apetite u svakodnevnom režimu prehrane potrošača. 

Konkurencija je sastavni dio svakog tržišta, iako smo lideri u proizvodnji pašteta, nikada ne zanemarujemo konkurenciju. Smatramo da konkurencija potiče inovacije i potiče nas da kontinuirano poboljšavamo naše proizvode. Vidimo je kao izazov koji nas motivira da budemo još bolji i da se usavršavamo.

Šta biste u svom radu istakli kao važan i inovativan segment koji možda do sada nije viđen na tržištu?

Jedan od ključnih segmenata koji nas izdvaja je naša posvećenost kvaliteti i održivosti. Argeta se proizvodi bez konzervansa, vještačkih boja, vještačkih pojačivača okusa i glutena. Također, postavili smo ambiciozne ciljeve održivog razvoja do 2030. godine, uključujući obaveze prema okolišu i društvu. 

Želimo ponuditi najbolji obrok na najiskreniji način, zato cijelo vrijeme poboljšavamo svoje recepture i postupke pripreme i to je naša misija.

U isto vrijeme želimo biti i transparentni i iskreni ‘zbog toga sve informacije o našim proizvodima možete pronaći na našoj web stranici i saznati sve o procesu proizvodnje.

Sve paštete i namazi pripremaju se od pažljivo biranih, najboljih komada mesa i ribe, uz dodatak 100% prirodnih začina i biljnih ulja. Za izvanredan okus vjerojatno je zaslužna i ljubav s kojom se pripremaju. Atlantic Argeta Sarajevo se bavi isključivo proizvodnjom delikatesnih namaza samo iz komada čistog mesa, jer drugih proizvoda od mesa u svom asortimanu nema što nas izdvaja od ostalih fabrika kada je u pitanju mesna industrija. 

Tajna kontinuiranog rasta na tržištu leži u poštenom i iskrenom odnosu prema potrošačima. Osluškujemo njihove želje i očekivanja te im nudimo siguran i kvalitetan proizvod u okusima koje žele.

Kojim vrijednostima se vodite u poslovanju i koje biste istakli kao najznačajnije za kreiranje imidža kompanije kojoj se može vjerovati? Koliko Vam je povjerenje bitno?

U poslovanju se vodimo korporativnim vrijednostima Atlantic Grupe, a te vrijednosti su rast, briga, otvorenost i strast. Ove vrijednosti čine temelj poslovanja Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo.

Beskompromisna kvaliteta proizvoda je temelj našeg poslovanja jer želimo ponuditi našim potrošačima proizvode visoke kvalitete.

Osim toga, održivost je još jedna ključna vrijednost koju promoviramo. S obvezom prema održivosti, nastojimo smanjiti ekološki utjecaj našeg poslovanja i podržavati društveno odgovorne inicijative.

Povjerenje nam je iznimno bitno jer smo svjesni da je ono temelj dugoročnih odnosa s našim potrošačima i partnerima. Pouzdanost i kvaliteta proizvoda ključni su elementi našeg imidža kao kompanije kojoj se može vjerovati.

Ponosimo se također jer smo dobitnici mnogih nagrada i priznanja širom regije, uključujući nagrade za kvalitetu i marketinške nagrade. Iako nagrade nisu naš glavni cilj, one nam daju povratnu informaciju da smo na pravom putu i idemo u pravom smjeru.

Naglasili bismo i naše dugogodišnje partnerstvo sa Sarajevo Film Festivalom, što je dio našeg programa održivosti. Kroz ovu saradnju, Argeta podržava lokalnu kulturu i doprinosi razvoju zajednice, čime se ostvaruju naše vrijednosti rasta i brige za društvo.

Šta za Vas znači "pouzdanost" i učešće na projektu "Pouzdanost 2023/24" u ulozi partnera?

Pouzdanost za nas znači ispunjavanje obećanja i očekivanja naših potrošača. Kroz projekt “Pouzdanost 2023/24” kao partneri, nastojimo doprinijeti pouzdanosti i kvaliteti proizvoda i usluga na tržištu. To je naš doprinos očuvanju visokih standarda pouzdanosti u industriji.

Kakvi su Vam planovi za budućnost? Na šta ćete najviše staviti fokus?

Naši planovi za budućnost uključuju kontinuirano unapređenje proizvoda, proširenje tržišta, i dalje ulaganje u održivost te podršku lokalnim dobavljačima. Fokusirat ćemo se na održavanje naše pozicije lidera u proizvodnji pašteta, ali i na razvoj novih proizvoda koji odgovaraju potrebama savremenih potrošača. Također, nastavit ćemo raditi na jačanju naših društveno odgovornih inicijativa kako bismo pozitivno doprinijeli zajednici i okolišu.

Razgovarala: Benisa B.