Pouzdanost

„Svi ovlašteni auto centri jako puno ulažu u projekat električnih vozila kako finansijski tako i sa infrastrukturom. Ali, kako stvari stoje električna vozila u Bosni i Hercegovini su nažalost još uvijek san, ali morat će postati java“, kaže Mirza Alispahić, direktor ovlaštenog Volkswagen prodajnog-servisnog centra AC Quattro.

Proizvođači automobila se sve više okreću hibridnim i električnim automobilima i sve je veći broj takvih vozila na evropskim saobraćajnicama. U Bosni i Hercegovini također je primjetan taj trend, iako su brojke još male.

„Servisi su opremljeni po posljednjim standardima, mehaničari i električari se školuju prema Volkswagen standardima, oprema i alati su jako skupi, ugrađeno je jako puno električnih punjača kako bi se stvorili kakvi-takvi uslovi za kupce električnih vozila“, pojašnjava Alispahić.

Mirza Alispahić, direktor ovlaštenog Volkswagen prodajnog-servisnog centra AC Quattro

Odgovorno tvrdi da su ovlašteni Volkswagen centri spremni za električna vozila i da su predrasude o ovim vozilima prevaziđene, ali kao i obično sve te projekte ne poprate institucije BiH u smislu stimulacija ili nekim benefitima stanovništvu BiH da se odluči za kupovinu električnog vozila.

„Svi se deklarativno slažu da je neophodno smanjiti CO2, da se čuva i štiti okoliš, ali kada treba povući konkretne poteze i napraviti neke pogodnosti za potencijalne kupce onda u pravilu to izostane“, kaže Alispahić.

Konkretno napominje da postoje različiti benefiti za kupovinu električnih vozila, a da se mogu prepisati Njemački, Norveški ili Francuski modeli.

„Na količinu električnih vozila na godišnjem nivou koji se proda u BiH siguran sam da država ne bi bila oštećena, a poslali bismo snažnu poruku da smo istinski opredijeljeni za smanjenje CO2“, smatra Alispahić.

Kada govori o uspješnosti firme AC Quattro Alispahić ističe da je zadovoljan.

„Prošla godina bila je jedna od najuspješnijih za našu firmu AC Quattro. Imali smo ambiciozne planove i pored teške situacije sa inflacijom, dužim rokovima isporuke automobila uspjeli smo ostvariti postavljene ciljeve, kako po broju prodatih automobila tako i originalnih rezervnih dijelova“, ističe Alispahić uz napomenu da postoji velika potražnja za novim vozilima.

„Nažalost još uvijek to nije na nivou svjetskih tržišta, ali tržište u BiH je, samo po sebi, malo u poređenju sa drugim evropskim zemljama, no nije beznačajno“, ističe Alispahić.

ŠKODA SERVIS

Govoreći o 2023. godini i poslovnim rezultatima Alispahić napominje da su nastavili aktivno raditi na razvoju njihovog renta car-a kako bi klijentima ponudili najnovija vozila iz programa Volkswagen, Škoda i Audi, a sve s ciljem pozicioniranja na tržištu kao pouzdanog partnera za najam vozila za dugoročnu i kratkoročnu rentu.

„Moram istaći i da je AC Quattro prvi u BiH multibrend Ovlašteni servisni partner za Škoda servis, tako da uz Ovlašteni prodajno-servisni centar Volkswagena imamo i Ovlašteni Škoda servis na istoj lokaciji. Naravno da ćemo i dalje raditi na proširenju naših poslovnih djelatnosti kako bismo našim klijentima pružili bolju i potpuniju uslugu“, dodaje Alispahić.

Tekst pripremili: AC Quattro