Pouzdanost

S velikim iskustvom i jasnim strateškim usmjerenjem, Fabrika vojne industrije IGMAN d. d. Konjic nastavlja graditi čvrste temelje na domaćem i međunarodnom tržištu. 

Kroz godine poslovanja ova je kompanija uspjela izgraditi čvrste temelje bonitetne pouzdanosti i ostvariti zapažene rezultate. U razgovoru s direktorom Đahidom Muratbegovićem istražujemo ključne trenutke uspjeha i strategije koje su oblikovale put ove prestižne kompanije unutar dinamičnog okruženja namjenske industrije.

Kako u kompaniji vidite značaj dobijanja prestižnog Certifikata bonitetne pouzdanosti za svoje poslovanje?

Fabrika vojne industrije IGMAN d. d. Konjic se već duži niz godina nalazi na listi bonitetno pouzdanih kompanija što je, prije svega, potvrda odgovornog, stabilnog, strateški orijentisanog poslovanja kompanije u kontinuitetu. I ranije smo isticali da je posjedovanje priznatog certifikata o kvalitetu poslovanja garant našim poslovnim saradnicima da je kompanija pouzdan partner te da je certifikat dokaz naše finansijske stabilnosti, potvrda sigurnosti poslovanja i alat kojim jačamo imidž na međunarodnom i domaćem planu. Također, Certifikat bonitetne pouzdanosti predstavlja i nagradu za kolektiv kompanije IGMAN d. d. Konjic i priznanje je svakom zaposleniku koji doprinosi da kompanija danas uživa status koji ima.

Možete li podijeliti neke od najvećih poslovnih uspjeha koje je IGMAN postigao prošle godine?

Važno je istaći da je agresijom Rusije na Ukrajinu došlo do dodatnih provjera i produžavanja rokova za dobijanje izvoznih dozvola te da smo se suočili s povećanjem cijena repromaterijala (mesing, barut i sl.), kao i s problemima u lancima snabdijevanja. Unatoč svemu, u prethodnom periodu pokrenuli smo niz procesa ka uključivanju u svjetske trendove razvoja municije malog kalibra te smo zadržali zavidnu kvalitetu svoje municije i u značajnoj mjeri realizovali plan investicija. Prilikom planiranja kapaciteta u obzir smo uzeli stanje opreme kojom raspolažemo, asortiman proizvoda koji je potrebno realizovati po ugovorima, rokove završetka ugovora, ekonomske parametre, trendove na tržištu i slično i analizirajući danas postignuto možemo reći da je cjelokupno poslovanje Privrednog društva IGMAN d. d. Konjic u prošloj godini bilo uspješno.

Hoćete li proširiti svoj portfolio proizvoda kako biste ostvarili veći rast u budućnosti?

IGMAN d. d. Konjic je u dokumentima razvojne politike identifikovao potrebu redefinisanja strateških ciljeva te pokretanje niza projekata kako bi se zadržala postojeća pozicija na svjetskom tržištu. Dugoročni strateški ciljevi obavezuju nas na ulaganja u tehnologije i znanja, osnovnu i pomoćnu opremu, postizanje ekonomskih okvira kao preduslova za širenje kapaciteta, smanjenje troškova, prevladavanje tržišnih prepreka za ulazak na određena tržišta, povećanje tržišnog udjela, smanjenje rizika u poslovanju… U kontekstu Vašeg pitanja, provode se analize koje identifikuju kalibre i tipove municija malog kalibra za kojima postoji interes na tržištu, a vlastitim znanjem i tehnologijama određujemo prioritete i novine u proizvodnji. Između ostalog, jedan od prioriteta je identifikacija raspoloživih tehničkih kapaciteta i dokumentacije za sportsku i lovačku municiju koja se nekada proizvodila u našoj kompaniji.

Kako se kompanija nosi s izazovima u industriji namjenske proizvodnje i koje su vaše strategije za održavanje konkurentske prednosti?

Iz godine u godinu investiramo značajna sredstva u proizvodnju kako bismo bili u stanju ispuniti sve zahtjeve naših kupaca. Važna je identifikacija kritičnih tačaka u postojećim tehnološkim cjelinama u procesu proizvodnje municije sa ciljem modernizacije tehnologija radi povećanja produktivnosti proizvodnje, kvalitete, smanjenja negativnih učinaka na okoliš, povećanja sigurnosti na radu i slično. Da bismo povećali kapacitete, veoma je važno uskladiti nabavu sirovina, materijala, alata i energije s proizvodnom opremom, osigurati stalnu proizvodnju uz minimalne zastoje, kao i otkloniti uska grla itd. Pored proizvodno-tehničkog segmenta, u našoj branši veoma važan je i segment marketinga. U proteklom periodu kompanija je unaprijedila određene aktivnosti na tom planu, a posebno su poboljšani digitalni sadržaji te prezentacije na međunarodnim sajmovima. U 2023. godini kupcima je dostupan novi katalog proizvoda kompanije IGMAN d. d. Konjic sa ažuriranim tehničkim specifikacijama za sve kalibre.

Kako vidite budućnost namjenske industrije i koje trendove smatrate najvažnijim za praćenje?

Kretanja na globalnom nivou pokazuju da su vrijednosti trgovine oružjem i dalje najviše od kraja hladnog rata. Prema dostupnim izvještajima međunarodnih agencija, organizacija i medija specijalizovanih za vojnu industriju, bilježi se konstantan rast izdvajanja za vojne potrebe. Mnoge zemlje širom svijeta provode programe modernizacije odbrambenih kapaciteta usmjerenih na nadogradnju i zamjenu postojećih sistema s ciljem stvaranja efikasnijeg sistema odbrane ali i lokalizovanja same proizvodnje. U tom kontekstu, budućnost poslovanja i opstanka na tržištu vojne industrije se ogleda u primjeni savremenih tehnologija i opreme za povećanje proizvodnje i produktivnosti, širenju asortimana proizvoda, transferu znanja, specijalističkih obuka zaposlenika i slično.

Kako kompanija pristupa pitanjima održivosti i okolišne odgovornosti u svojoj proizvodnji?

Važno je podsjetiti da je IGMAN d. d. Konjic uspješno usvojio nove verzije tri međunarodna standarda upravljanja kvalitetom, i to ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 i ISO 45001:2018. Sva tri certifikata dokaz su zadovoljavanja najstrožih standarda kvaliteta i sigurnosti u oblasti visokosofisticirane proizvodnje vojne municije, što kompaniju danas svrstava u sami svjetski vrh fabrika u svojoj kategoriji. Također, certifikatima potvrđujemo našu čvrstu opredijeljenost za zaštitu životne sredine i očuvanje okoliša te brigu o zaposlenicima i njihovoj zaštiti na radu. Ističemo da smo prije pet godina iz vlastitih sredstava instalirali opremu i pustili u rad pogon za prečišćavanje otpadnih voda iz vlastite proizvodnje, te da nam je cilj spriječiti nastajanje bilo kakvih nepredviđenih situacija koje mogu doprinijeti zagađivanju okoline. Pratimo izmjene i osiguravamo poštivanje važećih zakona i drugih propisa koji se odnose na  okolinsko upravljanje, a povezani su sa djelatnosti naše kompanije. Našim godišnjim ‘Eko kalendarom’ obilježavamo značajne datume iz segmenta zaštite okoliša te podržavamo ekološke akcije partnerskih nevladinih organizacija.

Kako podržavate lokalne zajednice i učestvujete u društveno odgovornim projektima?

U savremenim uslovima poslovanja IGMAN d. d. Konjic se prepoznaje kao kompanija koja ima značajnu ulogu u privrednom razvoju Bosne i Hercegovine i koja značajna sredstva izdvaja u humanitarne svrhe i sponzorstva u kulturu i sport, pomaže određene projekte nevladinih organizacija, a to se primarno odnosi na lokalnu zajednicu. Smatramo važnim istaći da je IGMAN d. d. Konjic, praktično od svog osnivanja 1950. godine, okosnica razvoja lokalne zajednice a značaj i uloga kompanije u razvoju Konjica može se sagledati samo ako Konjic zamislimo bez naselja Kolonija, Trešanica, Varda, Orašje, Centar, Stanica, Pleha, bez Doma kulture, stadiona, hotela i bungalova na Boračkom jezeru, bez Vodovoda, Mašinskog školskog centra itd. Naglašavamo da, pored lokalne zajednice, sportskih i kulturnih kolektiva u Konjicu, finansijski pomažemo i reprezentacijske kolektive Bosne i Hercegovine.

Koji su glavni ciljevi kompanije i njena vizija za budućnost?

Naša misija je jasna: Proizvodnja i distribucija proizvoda namjenske industrije po definisanim standardima kvaliteta koji će u potpunosti zadovoljiti zahtjeve kupaca. 

Planom razvoja od 2024. do 2034. koji su izradila stručna lica jasno su definisani zadaci i ciljevi na kojima će kompanija raditi u narednoj deceniji, a sve s ciljem jačanja ugleda i pozicije na međunarodnom tržištu vojne industrije. Jedan od glavnih ciljeva je uvođenje NATO kodifikacijskog sistema za svu municiju koju IGMAN proizvodi, što bi omogućilo lakši pristup svim svjetskim tržištima ali i dodatno povećalo vrijednost brenda kompanije. U konačnici, vizija je biti među 10 najvećih svjetskih proizvođača municije iz našeg proizvodnog programa u pogledu kvaliteta proizvoda.

 

Piše: Alen Ćorović