Pouzdanost

Sanjin Hamidović, direktor kompanije cargo-partner (Foto:Nikola Blagojević)

Usredsređenost na osiguranje kvaliteta, održivost,  brza i efikasna rješenja  i dugoročan uspjeh klijenata, zaposlenih i industrije, vezuje se upravo za kompaniju cargo-partner. Strast za inovacijama i čvrsto uvjerenje u ekonomsku, ekološku i društvenu odgovornost, ovoj kompaniji se ne može poreći.

Kompanija cargo-partner je osnovana 1983. godine u Beču, Austrija, tako da ove godine obilježava 40 godina od svog nastanka. Tokom ovih 40 godina, kompanija se razvila u nezaobilaznog faktora u logističkoj industriji.  Sa prisustvom u više od 40 zemalja širom svijeta, cargo-partner pruža sveobuhvatne logističke usluge za različite industrije i sektore biznisa počev od cestovnog, avio i pomorskog transporta preko menadžmenta upravljanjem lancima nabave i ugovorne logistike pa do IT rješenja. Njihova globalna mreža omogućava klijentima da efikasno upravljaju svojim lancem snabdijevanja, bez obzira na geografske granice.

Od inicijative do 15. godišnjice rada

Ove godine, cargo-partner proslavlja 15. godišnjicu rada u Bosni i Hercegovini. ,,cargo-partner je 2008. godine započeo svoje prisustvo u Bosni i Hercegovini kao mala operativna poslovnica, sa svega nekoliko posvećenih radnika koji su imali za zadatak da u djelo sprovedu viziju osnivača cargo-partnera, gosp. Stefana Krautera, a to je pružanje kvalitetnih logističkih usluga na bosanskohercegovačkom tržištu“, rekao je Sanjin Hamidović, direktor kompanije cargo-partner. 

Posvećenošću svojim kupcima i dobavljačima te predanim radom zaposlenika, cargo-partner je tokom proteklih 15 godina postao lider u logističkoj industriji u Bosni i Hercegovini te se danas može pohvaliti timom od skoro 40 radnika. ,,Kompanija je otvorila više poslovnih jedinica kako bi pružila širok spektar usluga, uključujući cestovni, avio i pomorski transport, logistiku u cijelom svijetu, carinsko posredovanje, skladištenje i upravljanje lancem snabdijevanja. Naš uspjeh svjedoči o tome kako posvećenost, stručnost i fokus na klijente mogu transformisati malu inicijativu u uspješno preduzeće“, istakli su.

Ova godišnjica u Bosni i Hercegovini predstavlja značajan korak za cargo-partner, svjedočeći o uspješnom putovanju od skromnih početaka do etablirane kompanije sa sve većim uticajem na logističkom tržištu.

Konkurencija je bogatstvo raznolikosti na tržištu

Kao jedan od najvećih igrača na tržištu u svojoj industriji, cargo-partner i druge vidi kao unikatne kompetitore. Prema vrijednostima kojima se vode, uspjeh cjelokupnog tržišta i bosanskohercegovačke privrede je na prvom mjestu. 

Upravo zato, cargo-partner posmatra konkurenciju s poštovanjem i otvorenošću. ,,Konkurencija je  neizostavan dio poslovnog okruženja koji nas podstiče da  konstantno unapređujemo kvalitet usluga i odnos prema stakeholderima. Konkurentske  kompanije vidimo kao podstrek za učenje, rast i razvoj, kako na nivou društva u cjelini, tako i na osobnom nivou“, rekli su iz cargo-partnera.

Prema njihovom mišljenju, svaki učesnik na tržištu donosi jedinstvene perspektive i vještine a što istovremeno doprinosi bogatstvu i raznolikosti industrije.

Bezbroj razloga za ponos

Petnaest godina u poslovnom svijetu nije mali podvig, a kako cargo-partner slavi svoju 15. godišnjicu, postoji bezbroj razloga za ponos. Od skromnih početaka do naprednog preduzeća, ova prekretnica ne predstavlja samo put rasta, već i svjedočanstvo o otpornosti, inovativnosti i posvećenosti kompanije njenim osnovnim vrijednostima.

Niti jedan istinski uspjeh se ne može graditi kao kompanija jednog lica, tako da cargo-partner svoj uspjeh posvećuje, a izvor ponosa pronalazi u svojim zaposlenicima i zadovoljnim kupcima i dobavljačima.

Ističu da posvećenost, stručnost i poslovna etika radnika najviše doprinose rastu i uspjehu kompanije. ,,Gledajući unazad, sa zadovoljstvom svjedočimo osobnom i profesionalnom razvoju i rastu naših zaposlenih i njihovom zajedničkom uspjehu. Taj uspjeh se prvenstveno odražava u kontinuiranom rastu zadovoljstva naših kupaca, ali i dobavljača kao baze naših usluga“, kazali su.

Potrebe klijenata glavni su motor pokretač

cargo-partner se ističe kao info-logistička kompanija koja se fokusira na razvoj vlastitih IT rješenja i alata, prilagođavajući ih istovremeno potrebama klijenata.. Njihova vlastita platforma SPOT stavila je poseban fokus na kompaniju izdvajajući je na tržištu logistike.

Kompanija ide dalje od razvoja vlastitih IT rješenja: ,,cargo-partner ne samo da razvija vlastita, već je takođe angažovan i u implementaciji vodećih industrijskih IT rješenja kao što su CargoWise, Workday i Salesforce, koja kompaniji omogućavaju da ostane u koraku sa  trendovima i da obezbjedi vrhunsku uslugu, ne samo svojim klijentima, već i ostalim stakeholderima kao što su radnici, dobavljači, partnerske kompanije“, posebno su istakli iz cargo-partnera.

Svjesni da u dinamičnom poslovnom okruženju se mora kontinuirano ići u korak s vremenom i efikasno i kvalitetno pristupiti inovacijama, svoje tehnološke alate neprestano inoviraju razmišljajući o specifičnim potrebama klijenata i neosporivoj sposobnosti da pruže visoko-personalizirane usluge.

Tri ključne vrijednosti kompanije kojoj se može vjerovati

Tokom godina, cargo-partner je izgradio jake odnose sa svojim klijentima pružajući   usluge na zahtjevanom nivou kvalitete i održavajući otvorene linije komunikacije.  Usmjereneost na potrebe kupaca rezultirala je lojalnim i zadovoljnim kupcima, koji nastavljaju podržavati kompaniju, te kreirala odgovoran i posvećen tim koji to omogućava.

Njegujući tri ključne vrijednosti, cargo-partner već 15 godina  održava imidž kompanije kojoj se može vjerovati. Te vrijednosti su:

we take it personally“ – Naš odnos prema klijentima je duboko ličan. Posvećujemo pažnju njihovim potrebama i zahtjevima te se trudimo pružiti rješenja koja su prilagođena njima. Ovo stvara dugotrajne odnose i lojalnost klijenata prema našoj kompaniji.“

„passion for excellence“ – Naša strast prema izvrsnosti se ogleda u našem predanom pristupu poslu. Podstičemo kreativnost i inovacije unutar našeg tima kako bismo postigli najviši nivo kvalitete u svemu što radimo. To nam omogućava da se istaknemo i izgradimo reputaciju kao kompanija koja teži izvrsnosti. 

,,better than others“ – Smatramo da je važno kontinuirano nadmašivati konkurenciju kroz dosljedno isporučivanje proizvoda i usluga koji su iznad standarda u industriji. Ova vrijednost podstiče nas da budemo inovativni i da težimo konstantnom unapređenju kako bismo pružili najbolje moguće iskustvo našim klijentima. 

Iz cargo-partnera kažu da je povjerenje ključna komponenta poslovanja koja se godinama gradi, a osjećaj povjerenja klijenata prema onome čemu su posvećeni za njih je od najveće važnosti.

Jasna vizija za budućnost

Gdje pročitate „cargo-partner“ tu neizostavno vidite i jasnu viziju za budućnost. Sistemska rješenja, balans između troškova i kreirane nove vrijednosti,  pouzdanost  kvalitet usluga, hrabrost u suočavanju s izazovima i pogled na tržište kao na mjesto u kojem svi trebaju ići naprijed, glavne su smjernice cargo-partnera za budućnost.

,,cargo-partner u Bosni i Hercegovini gleda prema budućnosti sa odlučnošću da poveća svoju tržišnu poziciju i značaj, čak i u trenutno vrlo nestabilnom političko-ekonomskom okruženju. Potpuno svjesni izazova koje ovo okruženje

predstavlja,  i dalje ćemo primjenjivati svoju stručnost, znanje, fleksibilnost i inovativne pristupe kako bi se prilagodili promjenama i ostali pouzdan partner svojim klijentima i dobavljačima“, ponosno ističu.

Klijenti kompanije uskoro će moći da uživaju u novom  portofoliju usluga i skladišnih kapaciteta jer ono što žele jeste zadovoljiti rastuće potrebe klijenata, te pružiti cjelovita i prilagođena rješenja za njihove logističke potrebe. 

Stalno širenje tima također igra ključnu ulogu u njihovim planovima za budućnost. ,,Kompanija prepoznaje vrijednost stručnih i angažovanih zaposlenika i kontinuirano  jača svoj tim kako bi nastavila klijentima pružati usluge na zahtjevanom nivou kvalitete. Otvorenost prema talentiranim mladim ljudima i raznovrsnost tima doprinosi raznolikosti mišljenja, ideja i perspektiva, što  nam omogućuje da ostanemo inovativni i agilni u suočavanju sa sadašnjim i budućim izazovima. Definirajući ambiciozne planove, cargo-partner će nastaviti da gradi svoju reputaciju  jednog od lidera u logističkoj industriji u Bosni i Hercegovini i pouzdanog partnera“, zaključili su iz cargo-partnera.

Piše: Benisa B.

Izvor fotografija: cargo-partner