Pouzdanost

Lider među preduzećima namjenske industrije u BiH i regionu i svjetski šampion u proizvodnji malokalibarske municije, Igman d.d. Konjic započeo je u ovoj godini kapitalan projekat, uvođenje nove opreme za liniju 7.62 mm.

Ova značajna investicija, vrijedna 10,5 miliona eura, trebala bi biti realizovana do kraja 2021. godine.

Uvođenjem nove opreme, u kompaniji Igman planiraju povećanje kapaciteta za cca 50 miliona komada municije kalibra 7.62 mm.

Sa Đahidom Muratbegovićem, direktorom Igman d.d. Konjic, razgovarali smo o uključivanju u svjetske trendove razvoja municije malog kalibra, uspješno realizovanim investicijama kompanije, poslovanju na komercijalnom tržištu, kao i planovima za 2022. godinu.

Igman d.d. je prepoznatljiv po tome što značajna sredstva ulaže u širenje kapaciteta i jačanje brenda. Možete li navesti neke od uspješno realizovanih investicija?

“Kada je riječ o investicijama, uvijek ističemo da smo samo u posljednjih četiri-pet godina iz vlastitih sredstava investirali više od 20 miliona KM u kompaniju, te da kratkoročnim i dugoročnim planovima poslovanja namjeravamo zadržati isti kurs. Ranije spomenute investicije unaprijedit će naše proizvodne kapacitete. Paralelno ulažemo i u sektor marketinga. Našim kupcima dostupan je novi „Igmanov“ katalog proizvoda, digitalna prezentacija. Također, prisutni smo na međunarodnim sajmovima vojne industrije. Od 29.11. do 02.12.2021., zajedno sa drugim kompanijama namjenske industrije BiH, predstavit ćemo se na sajmu EDEX (Egypt Defence Expo) u Egiptu. Riječ je o međunarodnom sajmu vojne industrije s preko 400 izlagača i sa više od 30.000 posjetilaca iz cijelog svijeta. Bit će to prilika za susret s našim partnerima ali i za uspostavljanje novih veza s ciljem ugovaranja novih poslova. Pokrenuli smo i međunarodni proces zaštite našeg žiga, koji je u toku i mi od strane zemalja, u kojima je podnesen zahtjev, blagovremeno dobijamo obavijesti o potvrdi zaštite.”

Za razliku od vojnog tržišta, na kojem je „Igman“ već dugi niz godina izuzetno uspješan proizvođač, kakve rezultate ste ostvarili na komercijalnom tržištu?

“Veći udio na komercijalnom tržištu je jedno od strateških opredjeljenja kompanije „Igman“. Aktivnosti usmjerne u tom pravcu daju rezultate i već sada možemo govoriti o uspješno sklopljenim ugovorima za američko tržište. Kvalitet je ono što nas izdvaja i što nam je ulazna karta na velika tržišta, a komercijalno tržište SAD-a je jedno od najvećih, što je poseban izazov.

Komercijalno tržište zahtijeva drugačiji pristup. Izdvojit ćemo samo segment pakovanja – „Igmanov“ komercijalni program bit će dostupan u potpuno redizajniranoj ambalaži prilagođenoj tržištu.

Našu šansu vidimo u konkurentnoj cijeni u odnosu na kvalitet proizvoda, a širenje asortimana i distribucija komercijalnog programa zadatak je naših projektnih timova, koji će kroz dalja ulaganja u proizvodnju i konstantno educiranje, biti sposobni da odgovore zahtjevima tržišta.”

Već treću godinu zaredom, Igman d.d. slovi za bonitetno pouzdanu kompaniju. Zbog čega Vas klijenti smatraju bonitetno pouzdanim partnerom?

“Kroz projekat „Pouzdanost“ Poslovnih novina i LRC Grupacije, promovišu se vrijednosti zasnovane isključivo na konkretnim rezultatima poslovanja kompanija i jasno je da nije lahko ispuniti stroge kriterije i naći se u društvu bonitetno pouzdanih. Posebnost je veća ukoliko imate kontinuitet i iz godine u godinu ste na listi uspješnih. To je priznanje za cijeli kolektiv „Igmana“, za sve uposlenike koji odgovorno rade svoj posao i zbog kojih kompanija partnerima nudi garanciju kvaliteta. Naša misija je da nastavimo jačati brend, koji će omogućiti veće povjerenje kupaca na svjetskom tržištu, a certifikat bonitetne pouzdanosti dokaz je naše finansijske stabilnosti, potvrda sigurnosti poslovanja, što jača naš imidž i izdvaja nas od konkurencije.”

Da li će, prema Vašem mišljenju i ova poslovna godina biti uspješna?

“Naši polugodišnji finansijski izvještaji pokazuju, da smo u prvoj polovini 2021. imali prihode nešto veće u odnosu na 2020. i oni iznose cca 76 miliona KM. Također, u prvih pola godine i rashodi su bili veći, prvenstveno zbog rasta cijena materijala na tržištu, tako da ostvarena dobit u prvih šest mjeseci iznosi cca 4,6 miliona KM. Proizvodni kapaciteti do kraja tekuće godine su popunjeni, shodno tome očekujemo da ćemo imati još jednu u nizu uspješnu poslovnu godinu.”

Kakva su očekivanja Igman d.d. u 2022. godini i koje projekte imate u planu?

“Evidentno je da postoji konstantan rast izdvajanja za vojne potrebe u svijetu i da kompanije vojne industrije posluju u eri modernizacija odbrambenih kapaciteta zemalja širom svijeta. Imajuću to u vidu, „Igman“ je u prethodnom periodu pokrenuo niz procesa ka uključivanju u svjetske trendove razvoja municije malog kalibra, nabavili smo modernu opremu za testiranje municije, pokrenuli procese za nabavku i primjenu savremenih tehnologija i opreme za povećanje proizvodnje i produktivnosti.

Pažljivo analiziramo nove trendove u razvoju municije malog i srednjeg kalibra i pratimo zahtjeve vojnog i komercijalnog tržišta. Izdvojit ćemo samo da se već pojavljuju zahtjevi za municijom koja je prijateljski nastrojena prema životnoj okolini, posebno prema zemljištu i vodenim tokovima, a podrazumjeva da projektili ne sadrže olovo ili teške metale.

Naš plan poslovanja za 2022. bit će kreiran u realnim okvirima i mogućnostima koje su nam trenutno na raspolaganju. Intencija je da proširimo poslovno-tehničku saradnju s partnerima, povećamo kapacitete za proizvodnju municije 12.7mm, a u planu su i nova zapošljavanja.”

Piše: Irena Vasić Dobrić