Pouzdanost

Globalni lider u mliječnoj industriji, Lactalis je u Bosni i Hercegovini prisutan od 2007. godine, kad je akvizicijom Lura d.o.o. Ilidža – članicom Dukata i kupovinom mljekare Inmer u Gradačcu ušao na tržište. Kroz brojne procese promjena – unapređenja i restrukture sistema tipične za ovakve integracije, već 2013., uz dodatno širenje kompanija i imenom postaje dio prepoznatljive Lactalis porodice. Svoju globalnu lidersku poziciju od tada uspješno integriše u poslovanje na domaćem tržištu, poštujući svoju ključnu vrijednost – očuvanje i unapređenje kvaliteta svojih proizvoda, ali i kvaliteta u svim segmentima svog poslovanja. 

Direktor kompanije Kenan Kečo duže od 15 godina svoju karijeru gradi u mljekarskom sektoru u Bosni i Hercegovini. Duže od 10 godina bio je na terenu, gradeći i razvijajući najkvalitetniju mrežu kooperacije, ključne za Lactalis BH. Proteklih godinu i šest mjeseci je u vrhu menadžmenta kompanije u zemlji, zadužen za sveobuhvatnu strategiju i jačanje kompanije. 

Moć odgovornosti prema društvu neprekidna je nit dugogodišnjeg poslovanja

Lactalis BH je kompanija koja jako dugo posluje na tržištu BiH i članica je svjetskog mljekarskog lidera – Lactalis Group. Mljekara Inmer u Gradačcu je akvizirana 2007. godine čime su zvanično osigurali kapacitete za otkup i preradu mlijeka u BiH. Prije toga, bili su prisutni kao komercijalna kompanija kroz tržišne aktivnosti Dukat BH.

U svijetu trendova u ishrani koji se stalno razvijaju i potrošača svjesnih zdravlja, mliječna industrija i dalje zauzima značajno mjesto na našim stolovima i u našim srcima. Vijekovima su mliječni proizvodi bili osnovna namirnica u našoj ishrani kojoj Lactalis BH godinama ozbiljno i odgovorno pristupa osiguravajući bezbrižnost kupcima i partnerima.

,,Iza naših rezultata stoji ozbiljna predanost poslu. Neprestano radimo na razvoju novih proizvoda koje želimo da ponudimo tržištu i našim potrošačima,  unapređujemo i moderniziramo tehnološke procese prerade mlijeka, radimo na razvoju domaćih gazdinstava – farmera u Bosni i Hercegovini zajedno s našim kooperantima i na kraju, nimalo manje važno od ostalih napora – kontinuirano ulažemo u naše ljude kroz edukacije i treninge”, rekao je Kenan Kečo, direktor kompanije.

Kenan Kečo, direktor kompanije Lactalis BH

Prva kompanija u BiH koja je pustila u pogon mašinu za pakovanje UHT mlijeka

Kad su u pitanju inovacije u sektoru mljekarske industrije, Lactalis BH je sigurno kompanija koja ulaže najviše i donosi najviši stepen u inovativnosti proizvoda na tržištu. 

,,Svake godine mi ponudimo nove proizvode koji do sada nisu bili prisutni na tržištu BiH. Tržište tako funkcioniše, uvijek se traži nešto novo i drugačije a mi u Lactalisu BH trudimo se da to i obezbjedimo. Trenutno na tržištu nudimo oko 260 različitih proizvoda pod brendovima Dukat, Domaće blago, Président, Galbani, Alpsko mleko, Parmalat, Kunin koji imaju veliki asortiman različitih proizvoda. Siguran sam da svaki potrošač može naći u našem asortimanu nešto za sebe što voli da konzumira.  Pored raznovrsnosti asortimana proizvoda bitnu ulogu igra i pakovanje proizvoda i kako to stavljate na tržište. Lactalis BH je prva kompanija u BiH koja je pustila u pogon mašinu za pakovanje UHT mlijeka A3flex, format EDGE i tako unaprijedila pakovanje UHT mlijeka u modernom pakiranju za svoje potrošače. Ponosni smo da je taj poduhvat krenuo upravo u našoj BiH i što smo bili prvi da donosimo ovaj vid nove tehnologije u mljekarskoj industriji kod nas”, ponosno ističe Kečo.

Razvnovrsnost proizvoda za sve veće potrebe tržišta, kvalitet ali i održivost, stavili su Lactalis BH mjesto vodeće kompanije u mljekarskoj industriji.

O kvaliteti proizvoda se ne pregovara

Lactalis BH izdržao je test vremena pružajući široku lepezu proizvoda koji ne samo da oduševljavaju nepce već se kvalitetom plasiraju kao najsigurniji sastavni dio svake trpeze. U svom radu poseban fokus stavljaju upravo na kvalitet proizvoda i zadovoljstvo kupaca vodeći se internim principom da se o kvaliteti proizvoda se ne pregovara.

,,Kvaliteta mora biti, jer u suprotnom proizvod neće izaći na tržište. Smatram da su to naši potrošači prepoznali i da su se uvjerili da naši proizvodi su najkvalitetniji na tržištu BiH. Dalje, neprestana ulaganja u proizvodne procese, nove tehnologije, nove proizvode i naše farmere kako bi osigurali budući razvoj i da oživimo sela u BiH. Razvoj primarne proizvodnje mlijeka jedna je od strateških odrednica na koju se naslanja temelj platforme društveno odgovornog poslovanja grupacije Lactalis u Bosni i Hercegovini. Povećanje količine i kvaliteta svježeg sirovog mlijeka proizvedenog u Bosni i Hercegovini prioritet je Lactalis BH stručnog tima veterinara i agronoma koji svakodnevnim radom, s proizvođačima mlijeka širom zemlje, unapređuju poslovanje kooperanata naše mljekare Inmer. Upravo zbog toga nam je od ključne važnosti da kroz podršku kooperantima podržimo farmere i održimo naša ruralna naselja „živa“, zaustavljanjem dalje depopulacije. Potom ulaganje u naše ljude kroz stalne edukacije i treninge kako bi imali što kvalitetnije kadrove koji su stub stabilnosti i razvoja Lactalisa BH. Veoma je širok krug učesnika u ukupnom lancu procesa od njive do trpeze. Svaka karika je jednako važna kako bismo održali kvalitet i postizali i bolje rezultate. A to je, složićemo se, osnova za stvaranje, održavanja i jačanje povjerenja svih aktera”, navodi Kečo.

Pouzdanost koja opravdava naklonost potrošača

,,Kroz sve ranije spomenuto jasno je da smo posvećeni razvoju i dobrobiti pojedinaca, gazdinstava, kompanija – kako naše, tako i partnerskih, pa time i društva u cjelini. Naš društveno odgovorni angažman kroz razne projekte podrške pokazuje da želimo aktivno učestvovati i pomoći sa naše strane da imamo bolji ambijent za poslovanje u BiH. Kroz sve što radimo i kroz rezultate koje postižemo smo dokazali da smo kompanija kojoj se može vjerovati i da to što smo radili u proteklom periodu i što ćemo raditi u budućnosti dokazuje našu ozbiljnost i opravdava naklonost potrošača da kupuju naše proizvode. A to je ono što želimo da zadržimo – status ”pouzdanog“ domaćeg proizvođača omiljenih prehrambenih proizvoda, pouzdanog partnera za naše kooperante, kupce i dobavljače i pouzdanog poslodavca koji ulaže u svoju budućnost i budućnost bh. društva ulaganjem u svoje ljude.

Boljem ambijentu za poslovanje u BiH, Lactalis BH doprinosi i partnerstvom na projektu “Pouzdanost 2023/24” kroz koji je od strane organizatora LRC Business Intelligence System-a prepoznat kao bonitetno pouzdana kompanija koja pokazuje izvrsnost na tržištu.

Nove investicije i proizvodi uskoro će bogatiti bh. tržište

Kao i do sada, Lactalis BH će ostati predan razvoju primarne proizvodnje mlijeka kao jedne od strateških odrednica Lactalisa BH, a u planu imaju i nove investicije koje će proširiti kapacitete proizvodnog pogona. 

,,Već sad možemo govoriti o novoj investiciji u mljekaru Inmer Gradačac za slijedeću godinu u iznosu od 2,4 miliona maraka. Nastavljamo pružati podršku i ulagati u razvoj mreže naših kooperanata, farmera i povećanje proizvodnje kvalitetnog mlijeka na njihovim farmama”, zaključuje Kečo.

Novi proizvodi na tržišu BiH sastavni su dio planova za budućnosti, a oni se očekuju već do kraja ove godine. Dok svoje poslovanje nastavlja proširivati i usmjeravati kako dolikuje društveno odgovornoj kompaniji, Lactalis BH ostaje dosljedan ljudskoj komponenti poslovanja koju pravda dosljednošću isporučivanja kvalitetnih i za ljudsku svakodnevnicu zdravih proizvoda.

O kompaniji Lactalis BH

Proizvodi kompanije Lactalis BH proizvode se u mljekari  u Gradačcu, od mlijeka koje se otkupljuje od svojih 1.500 kooperanata – domaćih farmera. Kompanija Lactalis osnovana je prije 90 godina u Francuskoj i poznata je po svojim brendovima Dukat, Domaće blago, Président, Galbani, Alpsko mleko, Parmalat koje proizvodi ili distribuira na tržištu Bosne i Hercegovine. Više informacija o svim kompaniji Lactalis BH, brendovima i proizvodima dostupno je na: https://lactalisbh.ba/.

Piše: Benisa B.