Pouzdanost

Dobro promišljeni koraci ka uspjehu doveli su općinu Tešanj na odredište na kojem je taj put nagrađen posebnim priznanjem – Krunom razvoja privrede. Isti je dodijelila bonitetna kompanija LRC Business Intelligence System načelniku Suadu Husiću.

Kruna razvoja privrede poseban je certifikat koji bonitetna kompanija LRC Business Intelligence System dodjeljuje općinama/opštinama/gradovima za poseban doprinos razvoju lokalne i nacionalne privrede. Isti je pokazatelj da je određena općina, opština i/ili grad prepoznat kao sredina koja je u poslovnoj godini bilježila pozitivne pomake i dostigla status lidera u određenoj oblasti.

Kada je u pitanju doprinos općine Tešanj razvoju bosanskohercegovačke privrede, govorimo o bogatom opusu rada, odgovornosti i ozbiljnom pristupu realizacije poslovnih planova. ,,U prošloj godini smo radili na daljem razvoj poslovne infrastrukture i uređenju poslovnih zona. Realizovali smo tri projekta u poslovnim zonama vrijednosti preko 700.000 KM. Radi se o okončanim ili ugovorenim projektima u PZ Bukva-Vila i Ciglana-Glinište. Pored toga podržavali smo mlade u pokretanju vlastitih biznisa i u stručnom usavršavanju putem Agencije za razvoj. Prošlu godinu ćemo pamtiti i po velikoj investiciji Elektroprenosa u vrijednosti od cca 7 miliona KM u izgradnju još jedne 110 kV trafo stanice. Na ovom projektu smo zajedno sa Elektroprenosom BiH radili skoro 5 godina kroz odabir lokacije, rješavanje vlasničkih odnosa, potrebne dozvole za gradnju, dozvole za dio priključne mreže itd. Ovim projektom smo obezbijedili energetski potencijal za razvoj općine u narednih 3-4 decenije”, rekao je načelnik općine Suad Husić.

Ono što je obilježilo prethodnu godinu njihovog rada je učešće u pripremama za gradnju Koridora 5c. ,,Izvršili smo preko 1600 eksproprijacija, na oko 16 kilometara trase kroz Tešanj. Nakon svih projektovanja u kojima smo sudjelovali ugovoreni su radovi u vrijednosti preko 800 miliona KM. Radovi su u toku i Tešanj je ove godine veliko gradilište.Ovaj dio projekta Koridora 5c će uticati na privredne tokove Bosne i Hercegovine i Tešnja. Dugoročno efekti ovakvih investicija su mnogo veći”, navedeno je iz općine.

Jako dinamična privreda, ali i prepoznavanje njenih potreba, nešto je što u ovoj općini ne izostaje. Već godinama stavljaju fokus na razvoj povoljnog i plodnog poslovnog ambijenta, ulaganje u poslovne zone, niske troškove poslovanja i neporezna davanja uz kontinuirano održavanje infrastrukture i obezbjeđivanje milionskih infrastrukturnih projekata na teritoriji Tešnja iz drugih izvora. ,,Radimo na novom Prostornom planu, kako bismo pripremili nove zone za investiranje. Putem Agencije za razvoj i obrazovanih institucija nastojimo pozitivno uticati na podizanje nivoa i stepena obrazovanja”, kazali su iz općine.

Prema analizama LRC BIS-a, općina Tešanj ostvarila je rast prihoda, rast broja kompanija i rast uposlenih u prethodnoj godini, a što su ostvarena tri od četiri ključna parametra za dodjelu Krune razvoja privrede. Snažan ekonomski i ukupan razvoj bilježe već desetak godina unazad, a posebna klima razvoja i ambicioznog ljudskog kapitala koji dokazuje da su ljudski resursi neprocjenjiv segment svake pojedinačne oblasti definitivno su ovdje ključni spoj iako je, prema riječima predstavnika općine, ljudski resurs jedan od najvećih izazova.

Općina Tešanj korisnik je platforme LRC BIS-a, te kažu da ozbiljno planiranje i razvoj počivaju upravo na analizama i jasnim podacima. ,,Mi smo za naše djelovanje koristili podatke iz različitih izvora i drugih platformi, a procijenili smo da nam LRC platforma omogućava dodatni kvalitet, budući da ona uključuje i podatke o jedinicama lokalne samouprave i neke druge elemente. Razvoj neke općine ili kompanije ne može počivati na slučajnosti, sporadičnosti ili čudu. Čuda postoje, ali su rijetka. Općina Tešanj redovno prati i analizira privredne i ekonomske tokove i na osnovu takvih analiza strateški planira i provodi razvoj”, naglasili su. 

Kada su u pitanju budući planovi razvoja, iz općine spremaju mnogo toga što će bez sumnje doprinijeti unapređenju tržišne klime na području ne samo Tešnja, već cijele države. ,, Usvojili smo novu Strategiju razvoja u kojoj smo definisali neke ciljeve, projekte i programe za budućnost.Uz sve pomenuto (novi Prostorni plan, izgradnja infrastrukture uz Koridor 5c, poslovnih zona itd.), postavili smo i druge ciljeve koji su zahtjevi vremena. Naime definisali smo korake u razvoju elektronske uprave i već smo na putu izdavanja prve elektronske građevinske dozvole u Bosni i Hercegovini”, zaključili su.

Političke krize, poslovni ambijent u Bosni i Hercegovini i mnoge drugi izazovi, ne sprječavaju općinu Tešanj u želji da nastave biti konkurenti i efikasni kao javni servis i da budu, kao i do sada, ekonomski prosperitetna sredina. 

Piše: Benisa B.