Pouzdanost

Razgovor sa Salkom Sejfićem, generalnim direktorom kompanije Energo Solar d. o. o., otkriva ne samo viziju već i implementaciju naprednih strategija u sektoru obnovljivih izvora energije. Snažno orijentisana prema tržištu, kompanija nije samo sinonim za kvalitetna solarna rješenja nego i predvodnik u prilagođavanju tehnoloških inovacija unutar industrije. Generalni direktor Sejfić nam u razgovoru otkriva ključne aspekte strategije rasta, balansiranja konvencionalnih sistema i promocije svijesti o važnosti korištenja solarnih rješenja.

Vaša kompanija se ističe kao bonitetno pouzdana u sektoru solarnih energetskih rješenja. Kako vaša strategija utiče na kontinuirani razvoj i prilagodbu tržištu obnovljivih izvora energije?

Naša strategija poslovanja je usmjerena ka tržištu i zadovoljavanju njegovih potreba brzo, kvalitetno i povoljno. S obzirom na izrazito velik interes pravnih lica i građana za uštedu električne energije, solarna energija se postavlja kao idealno rješenje, a Energo Solar d. o. o. je firma koja to može iznijeti na najbolji mogući način. Ono što nas ističe jeste dostupnost velikih količina raznih solarnih sustava na lageru, ponuda projektiranja i brze montaže te vođenja kroz zamršenu papirologiju zakonodavstva OIE-a u BiH.

Koje tehnološke inovacije ili napreci u industriji solarnih panela ili energetskih sustava trenutno oblikuju strategiju rasta kompanije?

OIE je trenutno brzorastući sektor u BiH i svijetu jer pruža isključivo benefit za korisnika, bez negativnih nuspojava. Solarni sustavi napreduju iz dana u dan pa je došlo do ogromnog povećanja efikasnosti solarnih ćelija, ojačanih konstrukcija, efikasnijih i dugotrajnijih invertera i slično. Veliki napredak predstavlja i sniženje cijena do kojeg je došlo sredinom 2023. godine pa su tako solarni sustavi postali još pristupačniji široj publici, a samim time i isplativiji.

Kako Energo Solar balansira između konvencionalnih energetskih sistema i razvoja obnovljivih izvora energije, posebno u kontekstu energetske tranzicije?

Mi u Energo Solaru vjerujemo u obnovljive izvore energije i u predstojeću energetsku tranziciju te nastojimo maksimalno u njoj sudjelovati. Bosna i Hercegovina je još uvijek ovisna o konvencionalnoj proizvodnji električne energije, naročito iz termoelektrana, ali OIE zauzimaju sve više udjela u energetskom sektoru Bosne i Hercegovine. Predviđamo da će se s godinama taj udjel samo povećavati i smanjiti ovisnost bh. privrede o proizvodnji električne energije iz termoelektrana korištenjem lignita (mrkog uglja), koji je jedan od većih zagađivača zraka u BiH.

Kako Energo Solar podržava lokalne zajednice i promiče svijest o važnosti korištenja solarnih rješenja?

Svakodnevno sudjelujemo u promicanju svijesti o važnosti OIE-a kroz sve kanale, kako edukacijom kupaca, digitalnim marketingom tako i sudjelovanjem na izrazito važnim i pohvalnim konferencijama LRC-a i Poslovnih novina iz godine u godinu.

Kakvi su izazovi i prilike koje vidite za daljnji razvoj solarnih tehnologija u narednih nekoliko godina na lokalnom i globalnom nivou?

Teško je predvidjeti što će se događati, proizvođači opreme kao i samostalne laboratorije konstantno rade na novim tehnologijama iz oblasti obnovljivih izvora energije. Naročito je vidljiv napredak u oblasti solarne energije gdje se konstantno povećava snaga solarnih panela po i njihova efikasnost. Vjerujem da će doći do promjena i napretka na polju akumuliranja električne energije jer je to trenutni fokus velikih kompanije autoindustrije te proizvodnih postrojenja diljem svijeta s ciljem osiguranja stalne električne energije iz OIE-a.

Što za Energo Solar znači biti pouzdana kompanija?

Pouzdanost je za nas izrazito važan pojam. Pouzdan partner je kamen temeljac svakog poslovnog projekta. Trudimo se uvijek biti pouzdan partner svim našim kupcima i njihove projekte iz sfere obnovljivih izvora energije dovesti do perfektne realizacije uz maksimalnu podršku. Pouzdanost je ono što nas održava na tržištu pa nastavljamo graditi pouzdanost uz naše partnere.


Piše: Alen Ćorović