Pouzdanost

U svijetu u kojem užareni ljetni dani i zagušljiva vlaga postaju norma, pronalaženje predaha od velike vrućine više nije luksuz već potreba. Za mnoge, odgovor na ovaj uporni izazov leži u domenu sistema klimatizacije. Ali, s mnoštvom dostupnih opcija i tehnologijom koja se brzo razvija, put do udobnosti u zatvorenom prostoru često je složen. Ovdje stručnost kompanije za klimatizaciju, kakva je TELIX – Klima centar Tuzla, postaje neprocjenjiva.

Svoju stručnost u oblasti klimatizacije opravdavaju plasiranjem na listi bonitetno pouzdanih kompanija. 

U nastavku nam iz TELIX – Klima centra Tuzla otkrivaju kako svojim uslugama poboljšavaju kvalitet zraka, energetsku efikasnost i nude inovativna rješenja za zadovoljenje različitih potreba klijenata.

Možete li dati pregled rada Vaše kompanije i njene istorije u industriji klimatizacije?

Kompanija Telix d.o.o. Tuzla osnovana je 1996. godine sa svrhom rada u oblastima klimatizacije, ventilacije i grijanja. 2012. godine otvorili smo prvi Klima Centar na prostoru Bosne i Hercegovine, u kojem smo uspjeli još dodatno približiti kupcima ponudu proizvoda koju smo nudili. Mnoštvo bradova prošlo je kroz naše izloge, da bismo na kraju izvršili njihovu segmentaciju na najkvalitetnije uz pouzdanu podršku proizvođača. Naše ciljano tržište je područje tuzlanskog kantona gdje opslužujemo kompletnu privredu, privatna preduzeća i fizička lica. Od vremena osnivanja do danas imamo preko 10 000 zadovoljnih kupaca i taj broj kontinuirano raste. Danas brojimo 15 zaposlenih podijeljenih na administraciju i timove za ugradnju i servisiranje prodanih uređaja.

Koje vrste klimatizacijskih sistema i usluga nudite vlasnicima kuća ili preduzećima?

Ponuda klima uređaja zavisi od nekoliko faktora: veličine prostora koji će pokrivati klima uređaji, kao i finansijskih mogućnosti kupaca. Manji prostori za fizička lica uglavnom pokrivaju inverter klima uređaji koji se nude u zavisnosti od toga da li će se grijati tokom prijelaznog perioda ili tokom cijele godine. Obično su to uređaji koji mogu dosegnuti -15 do -25 stepeni Celzijusovih. Također, veličina prostora utječe i na odabir kapaciteta klima uređaja, pa su to 12-ke, 18-ke, a ponekad i 24-ke. Jasno objašnjenje, 12-ka klima ima mogućnost da ugrije ili rashladi prostoriju koja se najviše koristi u domaćinstvu ili prostor od oko 30 kvadrata.

Preduzeća koriste različite uređaje za svoje poslovne objekte, pored navedenih, postoje split sistemi, multisplit sistemi i VRF sisteme.

Slike 1 i 2 : Montaža VRF sistema u poslovnici New Yorker-a, Robna kuća Tuzlanka

Kakve koristi kupci imaju od redovnog održavanja svojih klimatizacijskih sistema i koje usluge održavanja nudite?

Kupljeni klima uređaji u našem prodajnom objektu održavaju se otprilike na šest mjeseci. Preventivni servis podrazumijeva nekoliko stavki:

  • bakteriološku dezinfekciju i čišćenje klima uređaja
  • čišćenje izmjenjivača
  • pranje filtera
  • pročišćavanje odvoda kondenzata

A uz to se obavljaju i druge opcije, poput kontrole freona u sistemu i kontrole rada uređaja

Koristi održavanja su prije svega važne za zdravlje osoba koje borave u prostoru koji se grije ili hladi tokom godine. Čišćenjem i održavanjem filtera klima uređaja, spriječava se nastanak bakterija i grinja u istim, kao i njihovo širenje u prostoru gdje dolazi do njihovog ulaska u respiratorne organe prisutnih. Redovnim održavanjem uređaja čuvamo naše zdravlje i zrak prostora čistim.

Kako energetska efikasnost igra ulogu u sistemima klimatizacije i koje opcije nudite za ekološki prihvatljivija rješenja za hlađenje?

Današnji klima uređaji su dosta napredniji od onih koji su se pojavili na tržištu prije nekoliko godina. Većina proizvođača ulaže u kreiranje svog uređaja po svjetskim standardima. Mnogi uređaji, poput LG-a, imaju certifikat koji vrijedi za zelenu energiju. Inverter uređaji (grijanje i hlađenje) pružaju mogućnost uštede električne energije, uz povećanu energetsku učinkovitost, kao i korištenje ekološkog plina R32.

Možete li objasniti važnost pravilne instalacije i kako ona utiče na efikasnost i dugovječnost sistema za klimatizaciju?

Instalacija uređaja je u rukama profesionalaca koji već dugi niz godina rade u Telix-u. Sav potreban materijal i sredstva su omogućena za ugradnju i nesmetani rad. Kvalitet materijala i nosača za klime utječu na efikasnost i dugovječnost rada klima uređaja. Klima se uvijek postavlja na željeno mjesto kupca, a kondenzat koji klima uređaj otpušta se odnosi na mjesto koje neće ugrožavati izgled objekta ili druge ljude.

Slika 3: Montaža VRF sistema na objektu Bingo d.o.o.

Možete li podijeliti neka nedavna dostignuća ili tehnološke inovacije u industriji klimatizacije kojih bi potrošači trebali biti svjesni?

Trenutna novost i aktuelnost na tržištu jesu toplotne pumpe. Preduzeće Telix d.o.o. je prvi put testiralo LG toplotnu pumpu 2014. godine na privatnom objektu vlasnika preduzeća. Taj testni primjerak se pokazao jako praktičnim i efikasnim za korištenje, a njegov rad je bio kontinuiran bez ikakvih smetnji. Taj uređaj je bio u početku velika nepoznanica za društvo, prema kojem su bili jako sumnjičavi, pa su nastavili vjerovatni tradicionalnom načinu zagrijavanja.

Danas je razmišljanje o ovom, savremenom, načinu zagrijavanja dosta drugačije. Kupci svakodnevno dolaze po informacije i savjete, a nakon toga se najčešće i odluče za kupovinu. Veliki broj njih je danas zadovoljno ovakvim sistemom zagrijavanja, pa ih preporučuju i drugima.

Slika 4: Montirana toplotna pumpa u Gradačcu

Šta izdvaja Vašu kompaniju od konkurencije i čini je pouzdanim izborom za kupce koji traže usluge klimatizacije?

Veliki nivo povjerenja kupcu uvijek uliva tradicija i dugogodišnje poslovanje naše kompanije. Na prodajnom mjestu kompanije, kupca uvijek očekuje velika dobrodošlica i ugodan razgovor sa prodavcem tokom prikupljanja potrebnih informacija za klima uređaje. Sve informacije koje se prenesu kupcu su u potpunosti istinite, te prodavac stoji iza svake riječi sa ciljem da poslije kupovine i ugradnje ne bi došlo do problema od strane kupaca zbog krivih podataka o uređaju koje on ne ispunjava. Dakle, informacije trebaju biti pouzdane i u potpunosti ispravne. Nakon što se uređaj instalira na odgovarajuće mjesto kupca, kompanija Telix u potpunosti odgovara za taj uređaj, stoji na raspolaganju ukoliko postoje neke nejasnoće o korištenju uređaja. kupcu redovno servisira i održava uređaj i sl. Kupac nas uvijek može kontaktirati i zna gdje nas može pronaći ukoliko je nezadovoljan ili želi kupiti još uređaja. Zahvaljujući dugogodišnjem poštenom poslovanju, kompanija se može pohvaliti stalnim kupcima, njihovim preporukama, poznatim partnerima koji već dugo godina sarađuju sa nama i mogućnostima ulaska na druga tržišta u BiH. S tim u vezi, nastojimo ostati brand na tržištu i ne izigrati povjerenje kupaca i naših partnera.

Slika 5: Softverska kompanija Zira (2023. godina)

Slika 6: Tim Telix-a na raftingu (2023. godina)

Slika 7: Hotel Salis Tuzla (2023. godina)

Šta za Vas znači biti bonitetno pouzdana kompanija? Koliko Vam je povjerenje važno?

Telix d.o.o. godinama gradi svoj brand na pouzdanosti i povjerenju, što u smislu kupaca i partnera, tako i u finansijskom smislu. Bonitetni certifikat je jedno lijepo priznanje u pisanoj formi kojeg možemo istaknuti u našoj poslovnici kako bi bio dostupan na uvid svim posjetiocima TELIX KLIMA CENTRA.

Ove godine ste partner projekta "Pouzdanost 2023/24". Kako to partnerstvo posmatrate?

Čast nam je učestvovati u jednom takvom projektu. Većim prisustvom na tržištu pruža nam se mogućnost proširenja poznanstva i promocije naše kompanije na širem tržištu. Nadamo se nastavku saradnje u budućnosti.

Kakvi su planovi za budućnost?

Planovi naše kompanije su sasvim jasni, održati kontinuirani rast u prodaji i proširenje tržišta djelovanja. Na određene planove poslovanja značajan utjecaj imaju klimatski faktori, u tom slučaju se nadamo da će nas poslužiti vrijeme tokom cijele godine kako bi tok prodaje i ugradnje tekao po planu. U tom slučaju očekujemo da će niz faktora biti na našoj strani i da će predstojeća godina  zasjeniti jako uspješnu 2023. godinu.

Razgovarala: Benisa B.