Pouzdanost

Zasigurno ne postoji lijepa žena koja nije nekad i negdje rekla da je jedan od razloga njene ljepote, uz genetiku, naravno, činjenica da ima ugodan i kvalitetan osmočasovni san.

Također, malo ćete gdje sresti uspješnu osobu koja neće svoj uspjeh barem djelimično zahvaliti također činjenici da dobro spava jer „samo je odmoran čovjek spreman da velike ideje pretače u velika djela“.

Psiholozi i „čitači duša“ će vam, pak, reći da bez mirne savjesti nema kvalitetnog sna.

I svi su u pravu i svi su u krivu.

Trećinu života prespavamo

Kvalitetnog sna, ni onog za ljepotu ni onog za velike ciljeve, nema bez kvalitetnog kreveta, a kako u krevetu provodimo trećinu života (ok, ako smo baš spavalice, onda i više) svaka ova rečenica ima smisla. Mjesto u kojem provodimo noć je, uz ishranu i tjelesnu aktivnost, najvažniji stup zdravlja i sretnog života.

Vrlo je lako da je to, a da to čak nije ni znao tada, bila ideja Mevludina Vukasa iz Brčkog kada je prije 20 godina pokrenuo privatni biznis, firmu Veb d.o.o. čija je djelatnost, po sudskom registru, trgovina na malo namještajem, opremom za rasvjetu i ostalog pribora za kućanstvo u specijaliziranim trgovinama.

Od osnivanja pa sve do 2009. godine firma se bavi prodajom namještaja na malo kroz svoje maloprodajne objekte i posao je cvjetao.
Kako svaka uspješna priča ima uspone i padove, ni njihova nije bila izuzetak. Naime, zbog velike konkurencije i globalne krize 2008. godine, firma sa postojećim načinom rada ne uspijeva da se sa krizom iznese, te dolazi do zatvaranja maprodajnih objekata. Vlasnici firme dolaze na ideju da pokrenu proizvodnju posteljina i ulaze u taj projekt.

Usponi i padovi

Na žalost, zbog velike konkurencije ne uspijevaju održati taj segment poslovanja. Godine 2010. i 2011. zaustavljaju proizvodnju, prodaju svu robu i firma dolazi u težak period – zatvoriti ili nastaviti. Mnogi bi odustali, ali ne i Vukasi, a sreća, kažu, prati hrabre.

Donose odluku da pored posteljina prošire asortiman i počinju sa proizvodnjom jastuka, jorgana, dekorativnih jastuka, što se pokazalo kao sjajna odluka koja ih ponovo etablira na tržištu i postavlja „na noge“. Takozvani program spavanja 2014. godine upotpunjuju proizvodnjom kreveta i kreiraju „all for sleep“ priču. Gotovo da nije bilo salona namještaja u našoj zemlji koji nisu prodavali njihove proizvode. Njihovi najveći kupci bili su, a i danas jesu Domavija Sarajevo, Mega Centar Sanski Most, Beocomp Doboj, Vele Fah iz Cazina i Tik Jelah.

U godinama koje su uslijedile, primat proizvodnje preuzimaju kreveti, koji su danas u fokusu njihove proizvodnje.

Kažu da o izvozu ne razmišljaju, za njih i njihovih 35 radnika domaće tržište je sasvim dovoljno, premda nema sumnje da bi se i na regionalnim tržištima našlo mjesta za spoj kvaliteta, dizajna i kvalitetnih materijala što garantira savršenu udobnost za onu trećinu života koju smo spomenuli.
U proizvodnji koristimo samo visokokvalitetne materijale. Mnogo naših proizvoda posjeduje vrhunske madrace koji u sebi pored standardne PU pjene sadrže i memory pjene što povećava udobnost i garantira savršen odmor i savršen san.

Stabilnost i briga za ljude

– Krevete radimo i po narudžbi, pa u našem rječniku ne postoji termin nestandardna veličina. Kupac je taj koji postavlja standarde i mi ih svakako možemo ispuniti, kažu nam u Vebu, kompaniji koja je, prema analizama bonitetne agencije LRC BIS i bonitetna i pouzdana.

Koliko je lako ili teško postati pouzdan i imati visoku bonitetnu ocjenu koliko je jednako lako ili teško izgubiti povjerenje kupaca i dobavljača, pitali smo.

– Nije lako. Vjerujem da je nekim kompanijama teže nego nama jer sistem je jednostavan – ako se nama ne plati naš urađeni posao, ni mi ne možemo platiti. Mi stvarno nikada nismo imali problem ni sa naplatom ni sa plaćanjima. Naši kupci su više nego korektni, plaćaju čak i prije vremena, što znači da i mi sve svoje obaveze možemo izmiriti bez kašnjenja.

Pandemija koronavirusa uticala je na poslovanje, ali sve se polako vraća u normalne tokove.

– Stabiliziralo se tržište, uspjeli smo zadržati sve radnike, čak i tokom nekoliko mjeseci koje smo bili zatvoreni zbog mjera koje su se provodile s ciljem suzbijanja pandemije Covida 19. Dobili smo kasnije subvenciju od Vlade, ali nismo na nju računali kada smo odlučili zadržati sve uposlenike jer nismo ni znali da li ćemo je dobiti. Najlakše je ljude otpustiti, mi to nismo htjeli. Nismo firma koja se upušta u preinvestiranja koja bi je dovela u situaciju da nema novaca za tekuće poslovanje u vanrednim uslovima, kažu u ovoj sjajnoj brčanskoj firmi.

Piše: A. Bečiragić